13.07.2010

evde yeni faaliyetler...



mart ayının başlarıydı sanırım aysun hm. ile ilk yazıştığımızda. 'kontenjanım dolu malesef size sut getiremem şu anda, ama sıradasınız, kontenjan açıldıkça geri dönüş yapıcam' deyince nası üzülmüştüm... ama aysun hm. sözünde durdu, artık iki haftadır pazartesi sabahı kapımızın zili çalıyor ve 5lt lik misss gibi sütümüz teslim ediliyor...


önceleri süt, haftada bir iki kez müslili kahvaltılar, bi de arada bir yapılan tatlı, kek vs için evimize girerken, hamilelikle birlikte dolabın olmazsa olmazı oluverdi... tam içime sinmese de günlük sütle idare ettim bu sürede... ama şimdi taa silivriden gelen sütümüzün tadını ve kıvamını görünce keşke daha önceden alabilseymişim diyorum...


gerçek süt, içtiğiniz bardaktan su gibi akıp giden değil  beyaz beyaz izler bırakan birşeymiş... tadı kendinden şekerli olan, kaynatınca üstünde bir parmak kaymak tutan...


aysun hm. a ulasmak icin; aysunthesutcu@gundonumu.biz.tr adresine yazmanız gerekiyor....


teslim için en az miktar 5t olunca, biraz gözüm korkmuştu açıkçası, tüketemeyip ziyan ederiz diye... ama iki haftadır hiç de öyle olmadı... 5in; 2sini içmek, 2sini yoğurt, 1ini de sütlü tatlı için paylaştırınca, geriye birşey kalmadı...


bizim teslimat pazartesi günü olunca, sütlü tatlı tüketimi de haftasonları hem bizim evde daha çok vakit geçirmemizle, hem de gelen gidenimizin artmasıyla arttığı için; 1lt lik kısmı ben, kaynatır kaynatmaz metal kapaklı resimdeki gibi geniş ağızlı bir şişeye aktarıp, hemen ters çevirerek konserveleyip hava almasını engelliyorum... böylece perşembe akşamı sütlü tatlı yapmak için açtığımda hala taze oluyor...


yoğurt konusuna gelince, itiraf edeyim hayatımda ilk kez yaptım... hem annelerden hem de arkadaşlardan bi çok önemli bilgiyi birleştirdim, ve sonuçlar hiç de fena olmadı, başlangıç için... yapmayı düşünen olursa bendeki tüyolar şöyle; döküm tencere gibi her tarafına eşit ısı yayan kaplar bu konuda tabanı kalın cidarları ince tencerelere göre daha avantajlı... 2lt lik yoğurt için 2tepeleme yemek kaşığı mayalık yoğurt yeterli geliyor... içine bir çimdik tuz atmak kolay ekşimesini engelliyor... bi de tencerenin kapağını kapatmadan önce kağıt havluyu kapağın hemen altına gerdirerek koyunca, kağıt tenceredeki fazla nemi alıp dengeledigi için sulu olması ihitmali biraz daha azalıyor...


evet, market rafından sepete atmak, evde de kolayca tüketmek kadar basit değil... bi sürü iş çıkıyor insanın başına... ama söylemişlerdi, çocuk fedakarlıktır diye... eee başladık biz de....

2 yorum:

sule_bilge dedi ki...

bes litreden yapıyorum,kaşıgın ucuyla bile maya koysan yetiyor.zamanla eli alışıyor insanın.serçe parmagını sokup 7 ye kadar sayabiliyorsan tamamdır

KIRMIZI dedi ki...

sule, sıcaklıkla ilgili tuyo icin cook tesekkurler... harikasın.. zira ben de bi termometre mi alsam diye dusunuyordum... sevgiler...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...